keskiviikko 21. elokuuta 2013

Vegaani Lindströmin pihvit ja kantarellikastike

Sunnuntaina käytiin äitin kanssa sienimetsässä. Maanantaina olin luvannut ruokkia ysiluokkalaisen siskoni koulun ja harrastusten välissä. Mun piti käydä Venäjää varten lääkärillä pyytämässä keuhkokuvia ja jonottelemassa hiv-todistusta, jota ei sitten ollut, niin en ehtinyt laittaa mitään valmiiksi. Siskoni oli ennen minua kotiovellamme, ja ilmoitti, että harkat on tunnin päästä. Selvä: siis nopeaa, hyvää ja helppoa, meitä on kaksi kokkia. Kantarellit odotti kaapissa, kuten valtavat kesäperunatkin, ja Vegaanin kotiruokakirja antoi vinkiksi punajuuripihvit. Ohje on kirjasta peräisin, mutta vähän muuteltu. 

Ysiluokkalainen teki pihvit (ihan helppoa), minä kaivoin tavarat kaapeista ja väsäsin kastikkeen ja perunat. Oli tosi hyvää, vaikka vehnäjauholla korvattu loppunut korppujauho vähän huono veto olikin. Punajuuripihvit maistuivat hyvin myös en-tykkää-punajuuresta -heilalleni. 



Soijarouhe-punajuuripihvit

Parikymmentä pikkupihviä, 6-8:lle

300 g säilykepunajuurta
4 dl tummaa soijarouhetta 

4 dl kuumaa/lämmintä vettä
4 rkl soijakastiketta
1,5 dl korppujauhoja
0,5 dl perunamuusijauhetta (sitoo. voi korvata korppu- tai muilla jauhoilla)
6 rkl perunajauhoja
1-4 rkl timjamia (basilikakin varmaan sopii!) (keittokirja ehdottaa persiljaa)

0,75 tl valkopippuria
1-2 tl mustapippuria
1 tl jauhettua chiliä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
öljyä paistamiseen 


1. Soseuta punajuuret sauvasekoittimella. Jos ei soseudu, niin lisää osa vedestä. Ei tarvii tulla ihan velliä.
2. Lisää kaikki aineet kulhoon. Maista. Jos on hyvää, siirry kohtaan 3, jos ei, niin maustele lisää. 
3. Muotoile paistamisen ohella pieniä pihvejä. Pienet pysyy paremmin kasassa! Jos tarttuu käsiin, kastele kädet välillä. 
4. Paista pannulla öljyssä molemmin puolin. Kuumenna pannu eka vitosella, mutta paistele 3-4:lla, jotta pihvit ehtivät kypsyä myös sisältä.
5. Herkuttele perunan, punajuuren ja kastikkeen, vaikkapa sienikastikkeen kanssa. Tuore basilika sopii yllättäen kaveriksi! 


Vinkki: Seuravaana päivänä tein lopuista perunoista valkosipuliperunoita ja syötiin loput pihvit niiden ja porkkanaraasteen kanssa. Tosi hyvää! 


Kantarellikastike 

neljälle 

1 sipuli 
pari kourallista kantarellejä 
1,5-2 dl kaurakermaa 
1-2 rkl öljyä
1/4 kasvisliemikuutio
sitruunapippuria
suolaa 

1. Silppua sipuli. Kuullottele pannulla öljyssä. 
2. Pilko kantarellit, lisää sekaan pannulle.
3. Paistele, murusta kasvisliemikuutio sekaan. 
4. Paistele lisää, kunnes neste on jokseenkin haihtunut. 
5. Lisää sitruunapippuria. Maista. Mausta lisää. 
6. Syö. Peruna ja punajuuri sopii kaveriksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti